Sammensatte ord

Sammensatte ord skal skrives som ett ord. Det heter frityrstekt og tastefeil (ikke «frityr stekt» eller «taste feil»).

Tallord under hundre skal skrives som ett ord. Det heter trettito, men fem tusen og trettito.

Ellers gjelder det å følge språkfølelsen sin. Til støtte kan en ha denne regelen:

Det er bare adjektiv som kan stå foran og til et annet ord uten å bli skrevet sammen med det i ett ord. I alle andre tilfeller skal ordene skrives sammen.

I denne artikkelen skal vi bare ta for oss én side ved sammensatte ord – nettopp det at de skrives som ett ord. Andre sider ved sammensatte ord er drøftet i Bindebokstaver og Tallord og talltegn.

Alltid i ett ord

Sammensatte ord (sammensetninger) skal alltid skrives som ett ord. Det heter f.eks.

betalingsbetingelser
bingokveld
energipolitisk
fakturadato
frityrstekt
kjøleanlegg
maskiningeniør
produktutvikling
prøvekjøring
rettskrivningsordbok

Skrivemåter som «betalings betingelser», «bingo kveld», «rettskrivnings ordbok» og så videre er ikke riktige. Og

en hel svart katt savnet

må enten være

en helt svart katt savnet

eller

en helsvart katt savnet

Regelen om at en skal skrive sammensatte ord som ett ord, blir ofte ikke overholdt. Men skrivemåter som «frityr stekt» og «taste feil» er ikke tillatt. Det er nemlig et grunnleggende prinsipp i norsk rettskrivning at vi skal skrive sammensatte ord i ett (i motsetning til for eksempel på engelsk. Se Engelske ord og uttrykk).

Enhver nordmann kan høre om et uttrykk uttales som ett ord (og altså skal skrives i ett) eller som flere ord (og altså skrives i flere ord). For eksempel:

billig bok – billigbok
små jenter – småjenter
stor makt – stormakt
ferdig hus – ferdighus
normal fordeling – normalfordeling

Her uttaler vi uttrykkene til venstre med like sterkt trykk i det første og det andre ordet. I eksemplene til høyre, derimot, er trykket sterkere i det første leddet enn i det andre, og slik er det i det hele tatt med sammensatte ord.

Hvis du ikke tør å stole helt på språkfølelsen, kan du ta grammatikken til hjelp. Det er nemlig bare ett slags ord som kan stå foran andre ord og samtidig stå til dem uten at en er nødt til å skrive de to ordene i ett, og det er adjektiv. Substantiv og verb har ikke denne muligheten, og det betyr at vi kan stille opp en hjelperegel:

Et substantiv eller et verb som står like foran et annet ord, og som samtidig står til dette ordet, skal alltid skrives i ett sammen med det andre ordet.

(De eneste unntakene er fremmedord for farger: en aubergine genser, og navn: tre Volvo lastebiler.)

Et par eksempler vil gjøre det enklere: Hva er riktig, nålefilt teppe eller nålefiltteppe? Det er nålefiltteppe, for nålefilt er et substantiv, og det kan altså ikke stå til teppe uten at vi samtidig må skrive det sammen med teppe i ett ord. Skal vi skrive sy maskin eller symaskin? Vi skal skrive symaskin i ett ord, selvsagt, for sy er et verb, og det kan heller ikke stå til et annet ord uten at vi samtidig må skrive de to ordene sammen i ett ord.

(JE)