Perfektum partisipp

Perfektum partisipp er en bøyningsform av verbet som ender på -a, -et, -d, -dd, -t, -tt eller -en, f.eks. kasta, kastet, hivd, nådd, sendt, fått og bunden.

Noen adjektiv kan se ut som perfektum partisipp, men er det ikke. Det gjelder blant annet ferdiglaget, nyoppgravd, uinteressert og velkommen.(Det er jo ikke noe som heter «å ferdiglage», «å nyoppgrave», «å uinteressere» eller «å velkomme».) Har du problemer med slike ord, så se under artiklene som gjelder adjektiv.

Perfektum partisipp har to bøyningsformer (om vi ser bort fra genitiv):

  • grunnform, som enten er den samme uansett genus, f.eks. kasta, kastet, hivd, nådd, sendt og fått, eller som er felleskjønn (ikke nøytrum), f.eks. bunden, løsreven, svoren. Til de siste svarer det nøytrumsformer på -t.
  • e-form (flertallsform og bestemt form), f.eks. kastete, kastede, hivde og bundne.Perfektum partisipp på -a har ingen e-form.

Innhold

Bøyningsform med bøyningsformer
Perfektum partisipp i setningen

I sammensatt passiv
Sammensatt perfektum partisipp
Perfektum partisipp eller presens partisipp?
Perfektum partisipp eller adjektiv
Entall eller flertall

Perfektum partisipp er en bøyningsform av verbet som ender på -a, -et, -d,- dd, -t, -tt eller -en, f.eks. kasta, kastet, hivd, nådd, sendt, fått og bunden.

Bøyningsform med bøyningsformer

Perfektum partisipp er en bøyningsform av verbet. Men som alle partisipp har perfektum partisipp også mye til felles med adjektiv. Det viser seg først og fremst ved at det har flere bøyningsformer, som en kan bruke alt etter hva partisippet står til. Ser vi bort fra genitivsformer, har vi to hovedbøyningsformer:

  • grunnformen, som enten er den samme uansett genus, slik som i kasta, kastet, hivd, oppnådd, sendt og gått, eller som er felleskjønn (ikke nøytrum), for eksempel bunden, løsreven, svoren.Til de siste svarer det nøytrumsformer på -t (bundet osv.). Det er forholdsvis få perfektum partisipp av typen bunden, og de blir oftest oppfattet som rene adjektiv.
  • e-formen, som alltid ender på -e. Den brukes om flertall og som bestemt form, for eksempel kastete, kastede, hivde og bundne. Perfektum partisipp på -a har ingen e-form. Det heter alltid kasta.

Perfektum partisipp i setningen

I tillegg til bøyningsformene ligner perfektum partisipp på adjektiv ved at de kan ha de samme funksjonene i (deler av) setningen.

Som attributt

Perfektum partisipp kan stå foran og til et annet ord, gjerne et substantiv. Da sier vi at det står som attributt. Eksempler på det har vi i:

et løsrevet sitat, det løsrevne sitatet

en oppslått bok, den oppslåtte boka

en reparert bil, den reparerte bilen

et ankommet tog, det ankomne toget

Perfektum partisipp av både transitive og intransitive verb kan stå attributivt. Det eneste unntaket er intransitive tilstandsverb, som le, gråte og brumme. I praksis er mange attributivt brukte perfektum partisipp sammensatte. Det er med andre ord en viss likhet med adjektiv dannet av perfektum partisipp.

Perfektum partisipp brukt som attributt får lett et gammelmodig preg eller et skjær av kansellistil. At de ofte er lange, sammensatte partisipp, gjør det ikke bedre. Derfor skal en være forsiktig med å gjøre bruk av denne uttrykksmåten. I stedet for

Kryss av hvis du bare ønsker å se sidene i den oppgitte rekkefølge.

kan en for eksempel skrive om med en som-setning:

Kryss av hvis du bare ønsker å se sidene i den rekkefølgen (som) du har oppgitt.

Som predikativ

Perfektum partisipp kan stå som fast predikativ, f.eks.:

Alle varene var stjålet.

Bilen var brukt.

Fiskeren ble funnet druknet.

Politiet begjærte mannen fengslet.

Perfektum partisipp kan også stå som fritt predikativ, f.eks.:

Bilen stod oppstilt på parkeringsplassen.

Hun satt avslappet i godstolen.

Barna vendte slukøret tilbake fra forestillingen.

Soldatene kom sterkt demoraliserte tilbake fra øvelsen.

Om det siste eksempelet, se avsnittet «Entall eller flertall» på slutten.

I sammensatt passiv

Kanskje den vanligste bruken av perfektum partisipp er som hovedverb i sammensatt passiv med være eller bli som hjelpeverb, f.eks.:

Fiskeren ble funnet.

Alle varene ble stjålet av innbruddstyvene.

Bildet var malt av Astrup.

Bjørnene skal ha vært sett ved Trehjørningen.

Slik det skulle gå frem av disse eksemplene, er det et uklart skille mellom sammensatt passiv med være, «tilstandspassiv», og perfektum partisipp som fast subjektspredikativ etter være.

Sammensatt perfektum partisipp

Mange sammensatte perfektum partisipp er former av fast sammensatte verb, for eksempel fremført av fremføre (føre frem betyr noe annet) og påkjært av påkjære (kjære på er det ingenting som heter). Andre perfektum partisipp svarer til verb som er enten fast eller løst sammensatte. I stedet for løst sammensatte kunne vi like gjerne si usammensatte: oppstilt er en form av oppstille eller stille opp, løsrevet en form av løsrive eller rive løs.De sammensatte infinitivsformene virker mindre muntlige enn de usammensatte.

Atter andre perfektum partisipp svarer til et usammensatt verb i alle andre bøyningsformer. Eksempler på det er avslappet og oppslått.De er perfektum partisipp av slappe av og slå opp. Noe «å avslappe» eller «å oppslå» finnes ikke i vanlig språkbruk. Derimot finnes det tilsvarende løst sammensatte partisipp: slappet av og slått opp.Stilistiske hensyn avgjør hva en bør bruke: De løst sammensatte perfektum partisippene har et mer muntlig og ledig preg. De sammensatte har mer til felles med adjektiv.

I visse fall kan en oppfatte det sammensatte partisippet som mindre konkret, f.eks.:

oppfylt (om et hull i bakken)

Perfektum partisipp eller presens partisipp?

Perfektum partisipp og presens partisipp har hver sin betydning. Perfektum partisipp viser til noe som alt har skjedd – i fortiden. Presens partisipp viser til noe som skjer, eller som kommer til å skje, altså til nåtid eller fremtid: Ankommende tog er tog som kommer, eller kommer snart, mens ankomne tog er tog som allerede har kommet. En spisende torsk er en torsk som holder på å spise, mens en spist torsk er spist.

Det finnes visse par av presens partisipp og perfektum partisipp som en kan ta feil av. Hvis en gjør «en viderekommet elev» om til flertall, blir det viderekomne elever, men en kan se feilen «viderekommende» fordi uttalen ligner. «Viderekommende» elever måtte i tilfelle bety elever som holder på å komme videre, mens viderekomne betyr «som har kommet videre».

Perfektum partisipp eller adjektiv?

Noen adjektiv kan se ut som perfektum partisipp, men de er det ikke. Det gjelder blant annet ferdiglaget, nyoppgravd, uinteressert og velkommen.Slike adjektiv er dannet av perfektum partisipp ved at det er lagt til et adjektiv, et adverb eller en forstavelse. Det som avgjør at de ikke er perfektum partisipp, er at en ikke kan tenke seg andre og tilsvarende verbformer. Det er jo ikke noe som heter «å ferdiglage», «å nyoppgrave», «å uinteressere» eller «å velkomme».

Det blir også brukt mange adjektiv med etterledd av perfektum partisipp der forleddet er et substantiv. Særlig journalister liker slike ord. Noen av disse ordene er greie, f.eks.:

bakhjulsdrevet, handlingslammet, hørselshemmet, målrettet, panikkartet, tarifflønnet, terningformet og kamuflasjefarget

Men mange av dem blir litt for sammentrengte eller uheldige på andre måter:

halliksiktet, kabeltilknyttet, knivdrept, petroleumsrettet, plastinnpakket

Entall eller flertall?

Når et perfektum partisipp står som attributt, retter det seg alltid etter ordet i tall, f.eks.:

en reparert bil, reparerte biler

et skåret smørbrød, skårne smørbrød

I passiv bøyes perfektum partisipp aldri etter subjektet i tall i moderne bokmål (til forskjell fra i nynorsk). Det heter med andre ord alltid

Alle varene ble stjålet av innbruddstyvene.

Bjørnene skal ha vært sett ved Trehjørningen.

med perfektum partisipp i grunnform.

Som predikativ bøyer en heller aldri perfektum partisipp. Det heter f.eks.:

Alle varene var stjålet.

Bilene var brukt.

Bilene stod oppstilt på parkeringsplassen.

De satt avslappet i hver sin stol.

Likheten mellom perfektum partisipp og adjektiv som er dannet av perfektum partisipp, må være grunnen til at vi heller ikke bøyer adjektiv som er dannet av perfektum partisipp i tilsvarende stillinger. Se Adjektiv – entall eller flertall?

Likevel kan en bøye perfektum partisipp som predikativ i tall dersom det er mange ord og ledd som skiller det fra det ordet det står til. Det kan virke som om en oppfatter partisippet som mer adjektivaktig da:

Bilene som var til salgs, var brukt(e).

Soldatene kom sterkt demoralisert(e) tilbake fra øvelsen.

(JE)