Samt

Samt er egentlig en preposisjon som betyr 'med', men brukes ofte som konjunksjon.

Som regel betegner samt 'og dessuten' eller 'pluss'.

Det skal ikke stå komma foran samt unntatt når ordet innleder en setning.

Samt innleder det siste ordet i en sideordningsforbindelse. Som regel betegner samt 'og dessuten'; derfor kan vi bruke samt for å innføre et nytt og annerledes moment i teksten: Vi må kjøpe melk og poteter samt mer fuglefrø.

Når en sideordningsforbindelse inneholder tre eller flere ledd, kan vi bruke samt dels for å skape variasjon, dels for å uttrykke at sideordningen nå er slutt. Spesielt nyttig er samt mellom sideordnede ledd som selv inneholder og.Vi kan stille det opp som "A og B samt C". Vi vil vise at A og B hører nært sammen, C ikke så nært: Norge og Sverige samt Finland.I slike tilfeller kan vi imidlertid også skrive: Norge, Sverige og dessuten Finland.

I noen tilfeller kan samt forebygge misforståelser:

I krigsårene oppholdt han seg i det besatte Norge samt Sverige.

Her viser samt at besatte bare gjelder Norge.Men vi kan også uttrykke det samme ved å skrive enda et og, gjenta preposisjonen og sette et komma foran og. Kommaet gir da det samme skillet som samt:

I krigsårene oppholdt han seg i det besatte Norge, og i Sverige.

Hvis vi vil ha et enda tydeligere skille, kan vi skrive og dessuten:

I krigsårene oppholdt han seg i det besatte Norge og dessuten i Sverige.

Samt er sjelden i talespråket, og mange synes derfor at ordet virker noe stivt og formelt også i skrift. Dersom du ønsker å unngå samt, kan du som regel skrive om med og dessuten.