Ordklassene er grupper av ord med felles former og funksjoner.
Ord i en og samme ordklasse kan som regel bøyes på samme måte (hvis de har bøyning).
Ord i en og samme ordklasse har en del betydningstrekk felles.
Det finnes ikke noe endelig eller «egentlig» antall ordklasser, i Norsk referansegrammatikk regner man med disse ti i norsk: substantiv, verb, adjektiv, pronomen, determinativer, preposisjoner, adverb, konjunksjoner, subjunksjoner, interjeksjoner.
Med ordklasse menes en klasse av ord som kan være materiale for samme type setningsledd. Hus, jente, sult og ulykke er substantiv. Alle kan for eksempel utgjøre subjektet eller objektet i en setning eller stå etter en preposisjon i et preposisjonsuttrykk.
Som regel kan vi skjelne mellom ord fra ulike ordklasser etter hva slags bøyning de har. Substantivet hus kan for eksempel bøyes i bestemthet og tall, hus, huset, hus, husa eller husene, mens et verb som kjøre har formene presens kjører, preteritum kjørte, perfektum partisipp kjørt og imperativ kjør i tillegg til infinitiv kjøre. Men noen ordklasser inneholder ord som ikke bøyes i det hele tatt. Det gjelder for eksempel preposisjoner og konjunksjoner.
Ord som hører til samme ordklasse, har også gjerne en del felles når det gjelder betydning. Substantiv betegner ting, dyr, personer og forhold, mens adjektiv betegner egenskaper.
Tidligere regnet en med disse ordklassene: adjektiv, adverb, artikler, interjeksjoner, konjunksjoner, preposisjoner, pronomen, substantiv, tallord, verb.
Det finnes altså ikke noen fast og endelig ordklasseinndeling. Inndelingen i ordklasser følger av en helhetlig grammatisk teori og hvilke inndelingskriterier som har størst forklaringsverdi innenfor den. Den kan også være avhengig av de forskjellige språkenes oppbygning. Derfor skifter inndelingen fra teori til teori og fra språk til språk. I denne fremstillingen følger ordklasseinndelingen Norsk referansegrammatikk.
Du kan lese mer om hver enkelt ordklasse i artiklene:
Adjektiv
Adverb
Determinativer
Interjeksjoner
Konjunksjoner og subjunksjoner
Preposisjoner
Pronomen
Substantiv
Verb
(RVF)